Професійна програма лікування та реабілітації наркоманії й алкоголізму в місті Харкові

Безкоштовна консультації.
Працюємо для вас цілодобово

Лiцензiя МОЗ України
№578/0/03-22

Напередодні свят слід так підібрати страви, щоб не переїсти, відчувати сили та легкість для святкування, а не сонливість і тяжкість у шлунку. Традиційно на новорічний стіл ми ставимо страви, які рідко їмо в будні дні. Вони не тільки лежать «мертвим вантажем» у шлунку, але й відкладаються у вигляді зайвих сантиметрів на талії.

Поради дієтолога

Щоб потім не довелося сідати на дієту або приймати ферментні препарати під час застілля, необхідно правильно підібрати страви на святковому столі. Популярний дієтолог Людмила Бабич радить віддати перевагу легким стравам:

  • замінити жирне смажене м'ясо рибою;
  • не змішувати непоєднувані продукти;
  • подати на стіл свіжі овочі з великим вмістом рослинної клітковини;
  • заправляти салати заправками на основі рослинної олії, натуральними кисломолочними продуктами - йогуртом, мацоні;
  • картоплю замінити низькокалорійним рисом на пару зі спеціями та овочами.

Варто переглянути звичне святкове меню і підібрати нові страви, не менше смачні, але більш корисні для шлунково-кишкового тракту.

Святковий стіл: правильно підбираємо страви

Чому не можна все «звалювати в купу»?

Для перетравлення страв різного складу потрібні особливі види ферментів. Травна система не встигає виділити таке розмаїття ензимів, і частина їжі в НЕ переробленому вигляді відкладається в кишечнику, викликаючи гниття, бродіння. З'їдена на початку свята відбивна з пюре буде перероблятися організмом протягом 12 годин.

Свіжі овочі працюють у якості своєрідної «щітки». Рослинні волокна стимулюють перистальтику, прискорюють евакуацію залишків їжі, служать субстратом для розмноження корисних мікроорганізмів, що беруть участь у травленні. Овочі поєднуються практично з усіма видами продуктів. Тому варто замість звичного «Олів'є» поставити салат «Цезар», «Грецький», «Парміджано».

Прості правила застілля

Велика кількість смаків, фарб, запахів впливають на певні зони в головному мозку, викликаючи бажання спробувати всі страви. Як встановили вчені, сильні емоції (в тому числі радість) наш організм «заглушає» надмірним поглинанням їжі. Щоб не переїсти в свята:

  • слід обмежити кількість порції;
  • не пробувати більше 4-5 страв;
  • робити перерви під час застілля, щоб вчасно відчути насичення;
  • не запивати їжу, особливо солодкими газованими напоями.

Прості правила дозволять весело провести новорічну ніч без неприємного відчуття тяжкості, печії, переїдання.