Професійна програма лікування та реабілітації наркоманії й алкоголізму в місті Харкові

Безкоштовна консультації.
Працюємо для вас цілодобово

Лiцензiя МОЗ України
№578/0/03-22

На думку швейцарських фахівців, регулярне вживання фільтр-кави на 60% знижує ризики захворювання на цукровий діабет, у порівнянні з нефільтрованим напоєм.

Дослідження вчених

Вчені Університету Умео та Технічного університету Чалмерса провели випробування, в яких брало участь 842 добровольця, які проживають у північній частині Швеції. Саме в цій країні вживання фільтрованої кави поширене так широко, як ніде в світі. При цьому приблизно 7% місцевого населення страждає від цукрового діабету. У половини учасників експерименту у віковій категорії старше 20 років був діагностований цукровий діабет 2 типу.

Протягом усього дослідження у добровольців, які брали участь у випробуванні, регулярно брали аналізи крові та ретельно вивчали отримані зразки. Фахівці використовували метод метаболоміки, що дозволяє визначити присутність і рівень концентрації в крові певного виду молекул. Отримані результати аналізувалися, порівнювалися з показниками людей, що вживають фільтровану каву та інші види кавових напоїв.

Чим корисна ранкова фільтр-кава?

Результати дослідження показали, що 32 специфічних біомаркери крові були виявлені в учасників, які віддають перевагу фільтр-кави, а 24 - у осіб, які вживали інші різновиди цього напою. На підставі отриманих даних вчені прийшли до висновку, що люди, які віддають перевагу фільтрованій каві, на 60% менше схильні до ймовірності захворювання на цукровий діабет 2 типу, в порівнянні з іншими.

Зокрема, було виявлено, що в осіб, які регулярно вживають фільтр-каву, більш високі показники з'єднань, що мають антиоксидантні властивості. Дітерпени ж виявилися виключно в крові у людей, які віддають перевагу традиційній, нефільтрованій каві.

Саме ці речовини, присутні в кавових напоях, сприяють підвищенню показників артеріального тиску та рівня поганого холестерину в крові, провокують розвиток захворювань серцево-судинного характеру. На думку вчених, дітерпени також мають негативний вплив на процеси засвоєння цукру організмом, підвищуючи ризики захворювання на цукровий діабет.

Фільтрована кава в розумних дозах позитивно впливає на здоров'я і покращує функції ендокринної системи. Невідомим залишилося вплив на здоров'я людини розчинної кави, оскільки в числі добровольців, що беруть участь в експерименті, любителів даного напою не виявилося.