Професійна програма лікування та реабілітації наркоманії й алкоголізму в місті Харкові

Безкоштовна консультації.
Працюємо для вас цілодобово

Лiцензiя МОЗ України
№578/0/03-22

Зарубіжні вчені назвали цілий ряд продуктів, які категорично заборонено вживати людям, що страждають на гіпертонічну хворобу. Ця інформація особливо стане в нагоді напередодні новорічних свят.

Користь правильного харчування при гіпертонії

Справа в тому, що гіпертоніки крім основної хвороби мають безліч інших проблем зі здоров'ям. Неправильно підібраний раціон, похибки в харчуванні підвищують тиск і здатні привести до дуже сумних наслідків: інсульту, атеросклерозу судин, інфаркту, ниркової недостатності, збоїв серцевого ритму, аж до смертельного результату.

У зв'язку з цим лікарі рекомендують людям із гіпертонією збалансувати свій раціон, виключити шкідливі та включити корисні продукти в меню. Саме це і допоможе уникнути важких наслідків.

Що не можна та що можна їсти гіпертонікам?

Що знаходиться під забороною?

У першу чергу слід відмовитися від солі, оскільки вона провокує спазм судин, що призводить до підвищення кров'яного тиску. Однак, коли мова йде про сіль, мається на увазі не тільки та, яку ми солимо страви, але й «приховану», що міститься в консервах, ковбасах, сосисках, напівфабрикатах та великій кількості в хлібі. Тому від таких продуктів варто утриматися.

У другу чергу необхідно зменшити споживання їжі, що містить насичені жири. Це стосується не тільки сала та масла, а й смажених страв. Будь-які жирні продукти призводять до набору зайвої ваги та підвищують рівень артеріального тиску. Пацієнтам-гіпертонікам потрібно прибрати з меню:

  • смажену рибу та м'ясо;
  • маргарин;
  • наваристий м'ясний бульйон;
  • пиріжки, обсмажені на маслі;
  • кисломолочні та молочні вироби з високим відсотком жирності.

Дієтологи стверджують, що необов'язково повністю відмовлятися від перерахованих продуктів і страв. Потрібно лише не використовувати жир під час готування і підібрати інший спосіб термічної обробки (на пару, запікати), наприклад, бульйон варити на нежирних сортах м'яса, рибу відварювати або запікати. Що стосується «молочки» й «кисломолочки», потрібно купувати продукцію з низьким відсотком жирності.

Не менш важливо гіпертонікам відмовитися від вживання спиртних напоїв, оскільки етанол надмірно навантажує серцевий м'яз, погіршує кровотік, що загрожує підвищенням показників тиску. Як вважають фахівці, це попередження особливо актуально напередодні новорічних свят.

Що дозволено?

На думку лікарів, у меню пацієнтів із гіпертонічною хворобою слід включити сир, мигдаль, темний шоколад, перець (болгарський), гарбузове насіння. Ці продукти нормалізують роботу серця, очищають судинні стінки, стабілізують артеріальний тиск. З напоїв слід віддавати перевагу зеленому чаю.