Професійна програма лікування та реабілітації наркоманії й алкоголізму в місті Харкові

Безкоштовна консультації.
Працюємо для вас цілодобово

Лiцензiя МОЗ України
№578/0/03-22

Збудниками карієсу є патогенні бактерії, присутні в ротовій порожнині людини. Саме вони сприяють утворенню нальоту, що перетворює міститься в продуктах харчування цукор в кислоти, які руйнують зубну емаль. Поступово патологічний процес прогресує і в зубах утворюються отвори, які потребують пломбування. Відсутність своєчасного лікування карієсу може привести до втрати зубів.

Що провокує карієс?

Американські вчені провели ряд клінічних випробувань, які довели, що розвиток карієсу абсолютно не пов'язане зі спадковою схильністю, генетичним фактором. Мікроби, що провокують дане стоматологічне захворювання, з'являються в ротовій порожнині в першу чергу завдяки харчуванню.

Має значення і вікова категорія людини. В ході дослідження було встановлено, що з роками кількісні показники корисних бактерій, що нормалізують мікрофлору ротової порожнини, зменшується, а чисельність мікробів, що викликають розвиток карієсу, навпаки, значно зростає. Причому багато в чому це обумовлено кількістю цукру, споживаного людиною протягом доби.

Як попередити?

Вчені знайшли спосіб профілактики карієсу

З метою попередження карієсу вчені рекомендують таку інноваційну методику, як впровадження в ротову порожнину корисних мікроорганізмів. Даний спосіб вже успішно застосовується з метою профілактики та лікування порушень у функціонуванні органів травної системи.

Найбільшу користь у боротьбі з карієсом, на думку фахівців, може принести штам стрептокока А12, що пригнічує процеси життєдіяльності та розмноження патогенних мікроорганізмів (Streptococcus mutans), що сприяють розвитку даного стоматологічного захворювання.

Науково доведено, що Streptococcus mutans мають здатність до виділення специфічних кислот, що потрапляють в слину і на поверхню зубів. У результаті на зубній емалі утворюються мікротріщини, в яких заселяються нові мікроби. Таким чином, формується каріозна порожнина, а сам зуб поступово починає руйнуватися.

Проведені в ході дослідження експерименти показали, що штам стрептокока А12 продукує специфічні ферменти та перекис водню, що пригнічують процеси життєдіяльності збудників карієсу. Більш того, ці корисні бактерії сприяють нормалізації кислотно-лужного балансу в ротовій порожнині, нейтралізують кислотні молекули, добре позначаються на стані зубного ряду і ясен.

Вчені розробили також особливий наноматеріал, основним складовим елементом якого є оксид заліза. При підвищеному рівні кислотності матеріал починає посилено виробляти перекис водню, знищуючи мікробів, руйнуючи зубний наліт і перешкоджаючи розвитку карієсу.

Наноматеріал був протестований на декількох добровольцях шляхом нанесення його частинок на зубний камінь. Результати показали, що даний засіб знищує патогенні мікроорганізми, усуває нарости, не пошкоджуючи при цьому емаль і не провокуючи порушень мікрофлори ротової порожнини. Вчені пропонують додавати частки інноваційного наноматеріал у зубні пасти та ополіскувачі для ротової порожнини.

На сьогоднішній день в якості засобу для профілактики карієсу можна використовувати і звичайне червоне вино. Іспанські біологи довели, що в даному напої містяться поліфеноли, що перешкоджають закріпленню хвороботворних збудників в ротовій порожнині людини.

Зрозуміло, щоб уникнути карієсу, необхідно дотримуватися елементарних гігієнічних норм, регулярно чистити зуби та проходити профілактичні огляди у стоматолога.