Професійна програма лікування та реабілітації наркоманії й алкоголізму в місті Харкові

Безкоштовна консультації.
Працюємо для вас цілодобово

Артеріальна гіпертензія - одне з найпоширеніших патологій. Нею страждає близько ½ населення. Крім звичних таблеток, поліпшити стан можна за допомогою дієти, тим більше що гіпертонія часто поєднується з метаболічним синдромом.

Дієтотерапія

Дієта є одним із компонентів комплексного лікування гіпертонії. Лікарі призначають хворим низькокалорійний раціон. Фахівці порівнювали різні види дієт:

  • середземноморську;
  • північну;
  • DASH-дієти.

DASH-дієта виявилася найбільш ефективною. У ній рекомендується перевагу віддавати:

  • фруктам;
  • овочам;
  • цільнозерновим продуктам;
  • знежиреним молочним продуктів;
  • птиці;
  • рибі;
  • горіхам.

Дієта проти гіпертонії

Необхідно обмежити або повністю виключити червоне м'ясо, солодощі, випічку, цукровмісні газовані напої. Перевага такої дієти та її користь при гіпертонії в:

  • високому вмісті калію, магнію, кальцію, клітковини, білка.
  • зниженою часткою насичених жирних кислот, холестерину.

Вже через 2 тижні підтримки низькокалорійної DASH-дієти значно (на 5,5-3,0 мм рт. ст.) Знижувалося АТ. Вона безпечна, може використовуватися тривалий час, не має обмежень за віком та статтю. Однак через високий рівень вмісту мінералів (калію, фосфору) та білка її не рекомендують особам з важкими нирковими патологіями.

Окремі продукти, що знижують артеріальний тиск

Кров'яний тиск можуть регулювати й окремі продукти. Наприклад, дикі лісові ягоди - лохина, журавлина, костяниця, знижують артеріальний тиск завдяки вмісту в ягодах вітаміну С, поліфенолу і флавоноїдів. Допомагають контролювати рівень артеріального тиску також продукти з високим вмістом поліненасичених жирних кислот - червона ікра, морська риба, морепродукти. Вони нормалізують стан стінок кровоносних судин, перешкоджають утворенню тромбів, знижують вміст холестерину в крові.

Клітковина міститься у великих кількостях в коренеплодах, деяких листових овочах (шпинаті, щавлі), селері, буряках, моркві, хрестоцвітних (капуста). При вживанні клітковини до 30% від добової енергетичної потреби відбувається зниження синтезу ліпідів, зберігається рівномірна концентрація глюкози в крові. Збільшення клітковини на 7 г на добу знижує артеріальний тиск на 0,96 / 0,62 мм рт. ст. Причому тільки нерозчинні рослинні волокна здатні коригувати тиск, а розчинні не пов'язані з АТ.

Вчені назвали продукти. які достовірно знижують артеріальний тиск:

  • броколі;
  • бобові;
  • цитрусові;
  • буряк;
  • шпинат;
  • болгарський перець;
  • мигдаль та інші горіхи;
  • курага;
  • насіння соняшнику, гарбуза;
  • цитрусові;
  • кислі лісові ягоди;
  • морепродукти;
  • знежирені молочні та кисломолочні продукти;
  • цільнозернові продукти;
  • рослинні нерафіновані олії.

Їх у першу чергу рекомендується включати в будь-який раціон, а тим більше гіпертонікам, людям з метеозалежність, захворюваннями серця. Також рекомендується додатково вводити вітамін D в дозі не менше 800-1000 МЕ / сут. У молочних продуктах міститься кальцій і вітамін D, які нормалізують тиск і покращують реологічні властивості крові.

Як показали дослідження, ефективним засобом зниження артеріального тиску є білок курячого яйця. Його дія аналогічна препарату Каптоприл. Допомагає поліпшити стан кровоносних судин, підвищити кількість червоних кров'яних тілець і знизити ризик тромбозу гранатовий сік. Стакан свіжовичавленого соку 1 раз на добу протягом 3 тижнів нормалізує кровообіг.

Однак при гіпертонічного кризу необхідно звернутися за медичною допомогою - дієтотерапія показана в якості міри профілактики та при незначних коливаннях АТ. В інших випадках необхідно медикаментозне лікування.